Araba alırken bunlara dikkat !

Araba alırken bunlara dikkat !

İşte otomobil alma rehberi:

Satın almayı düşlediğiniz otomobilin sadece fiyatına değil, kullanım maliyetine, servis hizmetlerinin kalitesine ve ücretlerine, ikinci el değerine bakın. Ancak unutmayın seçtiğiniz otomobil kullanmaktan keyif alacağınız bir model olsun..
Otomobillerin fiyatlarını iyi inceleyin. Liste fiyatının dışında pazarlık yapmayı unutmayın.

- Sedan mı, hatchback mi, SUV mu hangisi size uygun? Satın alacağınız otomobilin modelini belirlerken, ihtiyaçlarınıza göre karar verin.

- Güvenlik donanımlarına dikkat edin! ABS, EBD, havayastıkları gibi güvenlik aksesuarlarının fiyata dahil olup olmadığını öğrenin.

- Satış sonrası servis ağı sorunsuz markaları tercih edin. Servis ve işçilik fiyatlarını araştırın.

Otomobil, gayrimenkulden sonra en önemli ve en pahalı giderlerinden biri. Bu yüzden otomobil satın alırken, en iyi tercihi yapın. Bunun için otomobilden beklentinizin ne olduğunu tespit edin. Tabii ki, seçenekleriniz bütçenizle sınırlı. Ama satın almayı düşündüğünüz otomobilin sadece fiyatına değil, kullanım maliyetine, servis hizmetlerinin kalitesi ve fiyatına, ikinci el değerine bakın. Satın almadan önce şu soruları cevaplayın, sonra kararınızı verin. Ancak unutmayın, bütün değerlendirmeler sonrasında tercih edeceğiniz otomobil, kullanmaktan keyif alacağınız bir model olsun.

MODEL: Satın alacağınız otomobilin modelini belirlerken, ihtiyaçlarınıza göre karar verin. Kalabalık bir aile misiniz, uzun tatil yolculuklarına çıkar mısınız sorularını yanıtladıktan sonra karar verin. İhtiyaçlarınızı karşılayacak modeli tercih edin. Buna göre sedan, hatcback, stainwagon, SUV modellerinden birine karar verin.

FİYAT: Otomobilin fiyatlarını iyi inceleyin. Liste fiyatlarının dışında, pazarlık yapın. Oto bayileri liste fiyatlarının üzerinden peşin alım indirimleri uygulayabiliyor. Ayrıca, opsiyon aksesuarların fiyata dahil olmadığını bilerek, karar verin. Aracın kullanım maliyetlerini de düşünün. Yakıt, servis bakımları, kaskosu, Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni hesaba katın.

GÜVENLİK: Otomobilde güvenliğe önem veriyorsanız; ABS, EBD, havayastığı gibi güvenlik aksesuarlarının olmasına dikkat edin. Son yıllarda güvenlik elemanları, otomobillerde standart olarak sunuluyor. Ancak, bunların dışında başka hangi ekstra güvenlik aksesuarları var mutlaka öğrenin.

SERVİS: Almayı düşündüğünüz aracın yeterli servis ağına ve yedek parça sağlama kolaylıklarına sahip olduğundan emin olun. Fiyata aldanıp, servis ve yedek parça konusunda sorun yaşayacağınız bir otomobil satın almayın.

YAKIT TÜKETİMİ: Artan akaryakıt fiyatları, otomobilde tercihi ekonomik otomobillere kaydırdı. Bu yüzden otomobil satın alırken, düşük yakıt tüketimi olan modelleri tercih edin.

DEĞER KAYBI: Satın alacağınız otomobilin değer kaybını göz önüne alın. İkinci el de tercih edilen ve diğerlerine göre daha az değer kaybeden bir aracı tercih edin. Çünkü değer kaybı daha az olan bir aracı satın alarak potansiyel zararınızı azaltabilirsiniz.

TEST SÜRÜŞÜ: Satın almaya karar verdiğiniz otomobille mutlaka test sürüşü yapın. Kendinizi güvenli ve konforlu hissettiğiniz otomobili tercih edin.